Cardurile de credit

Cardurile de credit pe care le stim astazi au aparut prin anii 1960, dupa 100 de ani de la primul card de credit inventat, 1865. Primele carduri de credit, numite „charge coins” erau facute dintr-un plastic de proasta calitate numit celuloid. Urmatoarele carduri de credit aparute erau numite „charge plates” si erau facute din aluminiu, metal, otel, cupru. Ambele carduri au venit intr-o multime de forme si de marimi, desi multe dintre ele pareau niste tablite de identificare a catelusilor. Folosite mai ales de marile companii petroliere, supermaketuri si hoteluri, cardurile de credit erau destinate folosirii exclusive la outlet si arareori le aveau si afiliatii. Prima banca ce s-a folosit de carduri de credit a fost Flatbush National Bank, in 1946. Cardul lor permitea utilizatorilor sa cumpere lucruri de la vanzatori, iar bonurile erau decontate mai apoi la banca de vanzatori. Utilizarea lor era limitata la afacerile locale, iar toti utilizatorii trebuiau sa aiba un cont la banca. Alt card de credit a fost utilizat la restaurante, ideea pornind de la un domn care nu si-a putut achita nota de plata din pricina portofelului uitat acasa. Utilizatorii cardurilor din restaurante puteau plati mai tarziu nota de plata si mancau si beau gratis daca faceau parte din clubul select al restaurantelor.

Combinele frigorifice – congelare sau no-frost?

Desi poate parea un subiect banal, alegerea unui electrocasnic pentru bucatarie a suscitat nu o data discutii si controverse. Mai ales daca vorbim despre trecerea de la un electrocasnic vechi la unul modern, cu functii noi si de la care avem asteptari mai mari. Electrocasnicele pentru racit in mod deosebit pun probleme, iar daca ar fi sa alegem, de pilda, o combina frigorifica la rombiz.ro ar fi cazul sa luam decizia in cunostinta de cauza.

Stim cu totii cum arata un aparat de racit de tip combina, modelul clasic este arhi-cunoscut si prezent de multi ani in bucatariile romanilor. Este practic un frigider de dimensiuni mai mari, atat ca inaltime cat si ca latime, dar si cu volum mai mare, cu doua usi, care are congelatorul in partea inferioara si frigiderul propriu zis in partea superioara. Pana aici nimic nou sau complicat. Insa cum alegem o combina in functie de sistemul de congelare al acesteia? Combinele frigorifice clasice beneficiaza de decongelare automata in partea de frigider si de decongelare manuala pentru congelator, ceea ce inseamna ca periodic va trebui efectuata decongelarea pentru ca aparatul sa functioneze optim. Combinele no-frost, o aparitie mai recenta, nu necesita decongelare, ceea ce inseamna economie de timp. Produsele sunt racite prin intermediul curentilor de aer recirculati, ceea ce face ca nici macar in congelator sa nu se formeze gheata, iar alimentele sa nu se lipeasa intre ele. De asemenea, unele dintre modelele no-frost de ultima generatie sunt dotate cu senzori care nu dau voie alimentelor sa se deshidrateze, un minus sesizat la primele frigidere echipate cu sistem no-frost.

Asadar, alegeti cu atentie daca sunteti interesat de acest sistem. E drept ca pretul unui astfel de electrocasnic este mai mare la fel ca si consumul de energie eectrica, insa este un produs mai simplu de utilizat, mai eficient si mai practic. Exista de asemenea si combine care imbina sistemul no-frost cu decongelarea automata. Si acestea sunt foarte simplu de folosit, pentru ca practic nu necesita timp, in congelator nu se formeaza gheata datorita tehnologiei no-frost, iar frigiderul se dezgheata automat la intervale regulate.

Herman Kruk

In primele zile ale Celui De-al Doilea Razboi Mondial, refugiatii au plecat din Varsovia si au trait in Vilna. La un moment dat Herman Kruk a facut parte dintre acesti refugiati si a tinut un jurnal in care a scris tot prin ce a trecut in ghetoul din Vilna. In 2003, jurnalul sau de 800 de pagini a fost publicat. In jurnal erau descrise fricile si sentimentele sale, dar si povesti ale prietenilor, familiilor, vecinilor.

A inclus in jurnal si zvonuri, povesti care nu prea se legau despre ce faceau nazistii, dar si fapte reale despre cruditatea cu care nazistii tratau omul. Kruk a fondat si o biblioteca cat a fost in ghetou si a aranjat zeci de volume sub indrumarea nazistilor, gandindu-se mereu daca salveaza cartile de la distrugere sau le pregateste sa fie facute praf. El a militat pentru cumpararea de carti si texte evreiesti pentru biblioteca, a dat carti prizonierilor din tabere si a luptat pentru punerea la punct a unui sistem de invatamant pentru copilasii din ghetou. S-a vorbit si despre degustul fata de prietenii evrei care aveau pareri politice si idei morale deplasate. Aproape 20.000 de evrei au trait in aceste ghetouri. Au incercat sa isi pastreze traditiile, chiar construind teatre, organizau seri de teatru si poezie, recitaluri, concerte.

Pana in 1942, cam toti din ghetou au fost ucisi. Kruk, care scapase a scris in martie 1942: Viata e mai puternica decat orice. In 1943 el a fost mutat intr-o tabara de concentrare estoniana. Un an mai tarziu el a scris ultimele sale randuri il jurnal si l-a ingropat in fata a sase martori. In ziua urmatoare, Kruk si evreii ramasi au fost executati. Peste 24 de ore armata sovietica avea sa elibereze tabara, iar jurnalul sau a fost luat de unul dintre martorii supravietuitori.

Cum se poate trata o carie la o clinica stomatologie?

Nu tine cont de varsta, de statut social, de cat de destept sau cat de multa cultura generala ai. Caria dentara ataca pe oricine, de la copii la adulti si batrani si isi face de cap indiferent cat de mult ne-am dori sa nu se intample. Este o afectiune comuna, un proces infectios cronic, care are o evolutie greu de prezis si se poate manifesta in mai multe moduri. Cauzele aparitiei carieri sunt placa bacteriana in exces, calitatea scazuta a tesuturilor dure si alimentatia plina de zaharuri si diverse tipuri de bauturi care ataca smaltul dintilor.

Primele semne ca te-ai ales cu o carie apar inainte de vizita la clinica stomatologie si se manifesta prin niste pete ce apar pe dinti, de culoare mai inchisa decat cea a coroanei. Aceste semne pot fi interpretate doar de medicul stomatolog, de aceea vizitele permanente, la cateva luni, la cabinet, sunt recomandate. Odata depistata o carie care a inaintat si chiar e dureroasa uneori, cand bem ceva acidulat, rece, mancam ceva foarte dulce, stomatologul dvs. de la clinica stomatologie preferata va izola locul dimprejurul dintelui afectat cu diverse tampoane, apoi va sparge smaltul in zona afectata cu turbina, pentru a indeparta tesutul alterat. Inainte de aceasta actiune, daca pacientul doreste, se poate realiza si o anestezie usoara pentru un plus de confort. Imediat ce smaltul a fost depasit si se ajunge la dentinta intervine si durerea, care nu va exista daca se face o anestezie. Se trece mai apoi la indepartarea tesutului cu probleme, se dezinfecteaza zona si se toaleteaza cavitatea.

Obturatia de baza si aplicarea unui strat de ciment dentar sunt pasi firesti care urmeaza etapelor de mai sus. La final are loc obturatia definitiva cu materiale fizionomice compozite sau cu amalgam. Plomba sau obturatia astfel realizata se finiseaza si lustruieste. Pacientul nu va avea voie sa bea sau sa manance doua sau trei ore, dupa care isi poate relua rutina alimentara normala.

Dupa ce criterii alegem o masina

De cele mai multe ori atunci cand alegem sa achizitionam un autovehicul, ne asumam si cheltuielile ulterioare cat si tot ceea ce implica achizitia in sine. De exemplu, daca achizitionati o masina de teren cu siguranta aceasta va fi mult mai costisitoare fata de una simpla, mica, de oras. In primul rand piesele sunt mai scumpe, apoi, ea va consuma mai mult, dar si reviziile vor fi mult mai costisitoare. si nu mai vorbim de schimbul de ulei, de motor si altele.

Pe de alta parte o masina de teren este mai sigura, nu ne va lasa la greu si cu siguranta ne va duce mai departe decat una de oras. insa achizitia unei masini trebuie sa aiba in calcul mai multi coeficienti si impune si o cunoastere buna a tot ceea ce tine de caroserie si nu numai. De exemplu, trebuie sa stim ca o masina de teren presupune si achizitia unor anvelope mud terrain acestea fiind special proiectate pentru a ne deplasa cu masina prin noroi si cu siguranta se vor comprota la fel de bine si in alte medii. De exemplu, anvelopele mud terrain sunt foarte bune si pe zapada afanata, pe stanci, pe drumurile de padure, cat si pe suprafete de pietris. acest lucru este posibil deoarece anvelopele mud terrain sunt fabricate dintr-un cauciuc mai moale si totodata au si zimti mai mari. Zimtii sunt asezati la o distanta mai mare unul fata de altul si astfel se pot “agata” practic de obstacole, mai ales atunci cand sunt umflate mai putin adica au o presiune mai scazuta.

Pentru cei care detin un autovehicul de teren sau vor sa achizitioneze unul - este ideal sa ia in calcul si investitia in anvelope mud terrain. De mentionat este si faptul ca felul in care va da randament o astfel de anvelopa depinde desenul pe care il are care difera de la producator la producator.

Palaria care saluta singura

Astazi ne gandim la hands-free ca la o inventie pentru telefoane sau pentru masini. Dar prin 1896 cand spuneai hands-free te gandeai la dispozitivul de salutat inventat de James Boyle, un gadget ridicol purtat fix pe capul barbatilor. Cand barbatul isi apleca capul ca sa salute politicos, dispozitivul ridica palaria si o lasa in jos in semn de salut politicos. Apoi palaria revenea la pozitia initiala fara a fi folosite mainile. Dispozitivul putea ajuta si la crearea unor trucuri tari cu palaria, inclusiv rotitul la 360 de grade si intoarcerea spre spate dintr-o miscare.