Alimentatia in timpul sarcinii


O alimentatie sanatoasa pe tot parcursul sarcinii poate face ca aceasta perioada sa fie una mult mai usoara si fara complicatii, dar creste si sansele ca viitorul bebelus sa fie sanatos atunci cand se naste. Foarte important este ca alimentatia sa acopere atat nevoile nutritionale ale dumneavoastra, cat si pe cele ale bebelusului.

Greutatea in timpul sarcinii

Desi pare greu de crezut, multe dintre femei isi incep sarcina cu o usoara scadere in greutate, datorata activitatii intense a metabolismului. Cresterea in greutate a gravidei, din primul trimestru, apare in urma depozitelor adipoase. Este foarte important sa nu luati in greutate mai mult de 12 - 15 kilograme in perioada sarcinii, iar medicii recomanda sa mancati mai degraba de 2 ori mai consistent decat de 2 ori mai mult. Aceasta greutate recomandata de 12 – 15 kilograme nu este una fixa, deoarece depinde foarte mult de constitutia dumneavoastra de dinainte sa ramaneti insarcinata.

Astfel, daca sunteti o persoana slaba, medicul va va recomanda sa luati in greutate mai mult, pentru a crea un mediu propice de crestere a fatului. Daca aveati o greutate un pic mai mare inainte de sarcina, medicul va va recomanda sa nu luati foarte multe kilograme in plus pentru a evita complicatiile. Nu trebuie sa va speriati daca, spre finalul sarcinii, greutatea dumneavoastra se va mari repede, deoarece fatul va creste foarte mult in aceasta perioada.

Alimente nerecomandate

Multe femei au impresia ca placenta joaca rolul unei bariere ce are scopul de a proteja fatul de substantele sau alimentele nocive pe care le consuma mama, insa, in realitate, tot ce se consuma ajunge intr-o proportie mai mica sau mai mare direct la fat. Astfel, este necesar ca viitoarele mamici sa fie foarte atente la ce alimentatie au pe durata sarcinii si, de asemeni, ce substante nocive consuma. O lista de alimente care trebuiesc evitate sau consumate cu prudenta sunt:
  • produsele fast-food;
  • carnea de vita, porc, pui sau peste atunci cand nu sunt fierte suficient de mult.
  • Produsele lactate nepasteurizate precum branza feta, Roquefort etc.
  • Sucuri nepasteurizate;
  • Legumele ce sunt culese verzi si apoi coapte;
Puteti discuta mai multe despre alimentatia in sarcina cu alte gravide sau mamici pe forumul 7 pitici.

Un model de alimentatie in timpul sarcinii

Medicii recomanda sa fie consumate aproximativ 4 mese in timpul sarcinii, pentru a evita oboseala sau senzatia de foame. De asemeni, este foarte important sa nu sariti peste micul dejun si sa incercati sa mancati cat mai echilibrat si cat mai variat in fiecare zi. Pentru a avea o alimentatie cat mai echilibrata, puteti combina, in fiecare zi, cel putin 5 fructe si legume, pe langa produsele bogate in amidon precum orez, cartofi, cereale. De asemeni, puteti consuma si 3 produse lactate la doua dintre cele patru mese, si puteti opta si pentru carne la una dintre mese.

In ceea ce priveste bauturile, este foarte important sa consumati cel putin 1,5 litri de apa zilnic. Incercati sa nu faceti un exces al consumului de cafea (maxim 3 cani pe zi), si, de asemeni, incercati sa evitati bauturile cu acid. Bauturile cu alcool nici nu intra in discutie, acestea fiind, pur si simplu, interzise pe toata perioada sarcinii.

Cum faci fata stresului?

Vrem nu vrem stresul face parte din viata noastra. Acesta este cauza multor probleme de sanatate care pot aparea in viata noastra daca nu ne menajam. Nu stiu daca intotdeauna a fost stres in viata noastra. Dar daca era, cu siguranta nu era la intensitatea la care se traieste acum.

Nu prea fac fata foarte bine stersului. Stiu ca imediat dupa ce m-am intors la munca, m-am stresat o perioada de volumul mare care era la serviciu. Si de la atata stres efectiv mi s-a facut rau. Nimic nu m-a ajutat. Nici pastile antistres, nici ceaiurile antistres, absolut nimic. Si intr-un final am inceput sa slabesc. Mult. Toata lumea imi spunea ca sunt super slaba. La inaltimea mea de 160 cm aveam 42 de kilograme. M-am dus la medic, insa nu mi-au gasit nimic. Mi s-a spus doar ca totul e pe baza psihica. Stresul e in capul meu, in mintea mea, si doar de mine depinde sa imi revin. Intr-un final m-am calmat, fiindca nu voiam sa ma imbolnavesc de stres atat de tanara fiind. Si cu siguranta dupa ce am sa ma intorc din nou la munca, din concediul de maternitate, nu am sa mai fac greseala asta. 

Sunt persoane care, pentru a scapa de stres, merg la sala, citesc o carte sau se plimba. Eu daca sunt stresata maxim nu pot face nimic din toate astea, fiindca le fac prost. Si dupa ce ca sunt stresata ma mai si enervez. Asa ca de cele mai multe ori cand sunt stresata ma pun si dorm. Si ma trezesc mai putin stresata.

Pana unde ajunge coruptia?

Ce faci atunci cand, desi tratezi cu seriozitate examenul pentru permisul de conducere si dupa multe chestionare auto completate si zeci de ore in care inveti pe branci, pici tocmai la traseu? Treci de proba scrisa fara nicio dificultate reusind sa acumulezi maximum de puncte (26), dai dovada ca ai fost un elev silitor insa te lovesti de un obstacol fix atunci cand iti e lumea mai draga. Te lovesti de coruptia ce se perpetueaza si in randul organelor de politie, care pentru a te trece de proba practica ar dori de la tine niste mici atentii de natura financiara. In mod clar daca nu te conformezi si nu te numeri printre cei care accepta astfel de compromisuri poti pica traseul. Cunosc multe cazuri in care s-au ajuns la astfel de situatii, deloc ortodoxe, iar de multe ori cel care te incurajeaza sa o faci este chiar instructorul tau, care la randul lui stie care este mersul lucrurilor si ca, daca ai ghinionul sa dai peste o persoana care nu doreste sa te treaca sub nicio forma daca nu primeste un stimulent, atunci fii sigur ca nu o va face pe ochi frumosi sau pe ceea ce stii. Noroc ca aceste cazuri nu ne lovesc mereu si ca exista si oameni cinstiti care nu tin cont de banii tai ci de felul in care conduci si de modul in care te-ai pregatit. Stiu ca sunt si foarte multe persoane care incearca sa mituiasca organele de politie din proprie initiativa si nu imi ramane decat sa spun “jos palaria” in fata celor care nu accepta sub nici o forma sa fie mituiti si sa ma inclin in fata lor, precum si in fata celor care nu se preteaza sa le ceara bani, pentru a promova, celor care sustin examenul auto. Coruptia poate ajunge oriunde si poate incepe cu tine, in momentul in care faci un compromis pentru a obtine ceva ce nu ti se cuvine, ceva pentru care nu ai muncit si pentru care nu ai depus nici un efort.

Cum ar fi....

Inchid ochii si imi imaginez ca traiesc intr-o alta lume. O lume in care toti oamenii sunt egali, o lume unde nu exista prejudecati, rasism, rautate, egoism, invidie, trufie si alte rautati.
Inchid ochii si ma gandesc cum ar fi daca toata lumea ar fi mai buna, mai intelegatoare. Cum ar fi daca atunci cand mergi pe strada, ai vedea toti oamenii zambind si sa ii vezi senini si plini de viata. Acum cand merg pe strada vad doar oameni grabiti agitati stresati, nervosi. Inchid ochii si ma gandesc cum ar fi daca nu ar exista oameni saraci si oameni bogati, oameni care sa judece fiecare gest pe care il faci, fiecare cuvant pe care il spui...