Drumul spre locul de munca mult visat este pavat cu provocari, implica dedicatie si munca neobosita. In societatea capitalista, respectiv in jungla locurilor de munca, victoria este de partea celui mai pregatit, atat teoretic, dar mai ales practic.
Lucrurile pe care le poate face un tanar pentru a parcurge drumul spre cariera dorita este sa se dedice studiilor, dar sa lase loc si pentru experiente extracuriculare al caror rol la fi sa construiasca, sa defineasca si sa dezvolte caracterul tanarului.
Un element important pe care ar trebui sa il stim fiecare inca de pe bancile scolii este ca pentru un ca un drum ales sa fie de succes, atunci ar trebui sa evitam stradutele ocolitoare si sa ne concentram pe scopul final.
Pentru a face acest lucru trebuie sa ne stim inca din scoala care este domeniul pe care vrem sa il urmam in viata si sa studiem, sa lucram si sa ne indreptam doar in acea directie. Putem afla care sunt domeniile care sunt potrivite pentru noi prin intermediul testelor de personalitate, cu ajutorul unui consilier scolar sau pur si simplu sa ne urmam inima spre calea care ne face sa ne simtim bine in pielea noastra.
Dupa ce aflam sau ne dam seama ce anume vrem sa facem cu viitorul nostru, acesta este momentul in care vom sti calea pe care vrem sa o urmam. Mergem la facultate, facem practica, facem voluntariat in domeniul respectiv, facem cursuri de perfectionare, ne punem la punct cultura generala, invatam cateva limbi straine care ne vor fi cu siguranta de folos si asa mai departe. Dar oare cand ne dam seama ca e suficient si ca suntem deja pe cat de buni se poate in meseria pe care ne-am ales-o?
Eu cred ca perfectiunea nu exista, dar trebuie sa tindem intotdeauna spre ea. De asemenea cred ca numai fiecare dintre noi poate sa stie cand e momentul sa se opreasca din teorie si sa aplice numai practic. Trebuie sa le acordam timp ambelor parti pentru ca de ambele depinde succesul nostru in cariera.
Totusi, cand stim ca e sufient cat am invatat? Sincer, cred ca niciodata nu e suficient. Tot timpul vor fi perspective pe care noi nu le-am luat in calcul, lumea este tot timpul in schimbare si in continua inovare. Ca sa fim buni in ceea ce facem trebuie sa fim in pas cu atat cu ultimele descoperiri, teorii si aparitii in domeniul nostru de activitate, dar trebuie sa cunoastem foarte bine si bazele, inceputul si primii pasi care au adus dezvoltarea pana in ziua de a laturii profesionale in care ne specializam.
Sigur, este imposibil sa stim totul, despre orice, dar putem sa devenim cei mai buni intr-un domeniu si daca ne indreptam toate resursele care respectiva traiectorie. Putem sa ne dorim sa fim cat mai buni si pentru a ne indeplini acea dorinta sa ne luptam cu pasi siguri si repezi catre obiectivele noastre.
Cursuri suplimentare si perfectionari vor fi intotdeauna la discretie.
Trebuie sa stim unde sa cautam, sa luam in calcul sfaturi ale specialistilor, sa intrebam cunostinte si prieteni si sa fim tot timpul informati.
Nici in cariera, asemenea altor parti ale vietii, nu exista o cale sigura de urmat. Mie imi place sa cred ca noi suntem singurii responsabili pentru retetele de succes pe care ni le cream. Inima si intuitia, precum si inteligenta sunt cele care ne indruma si ne dau de veste daca mergem spre calea cea buna, sau daca am divagat. Principalul este sa fim noi impliniti si multumiti de lucrurile pe care le-am obtinut cu multa munca si determinare.
No comments:
Post a Comment