Broastele dansatoare. Cercetatorii au descoperit in India 14 noi specii de broaste dansatoare, toate de marimea unei nuci. In total, in zona Indiei sunt vreo 24 de specii cunoscute acum. Dar schimbarile drastice din jurul lor vor duce cat de curand la extinctia speciei. Reproducerea lor are loc doar intr-o perioada limitata de timp, tocmai cand furtunile matura toata India si le arunca cat acolo sau cand uscaciunea e prea mare si le usuca. Cand e sezonul imperecherii, masculii danseaza ca nebunii pentru a impresiona femelele. Cu cat sunt mai multi pretendenti, cu atat spectacolul e mai lung, iar doamnele broaste se simt mai bine.
Masculii fac tot felul de jumbuslucuri, se cracaneaza, se inalta, ca sa fie auziti de femelele destul de lenese. Masculii se lovesc intre ei, se darama in apa, numai ca sa demonstreze femelelor cat de tari sunt ei si cat de bine ar merge treaba la imperechere.
„Nopili rock-climbing goby”, animalutul catarator din nastere. Traieste in Hawaii, are 2.5 centimetri si seamana cu un pestisor plapand, dar in realitate e cel mai tare catarator pe care l-ati putea intalni. Cand apele in care traieste sunt tulburate de furtuni si alte fenomene naturale, pestisorul se deplaseaza cu gura si ventuzele de pe burta si urca pana la 30 de metri pe stanci pentru a se reintoarce in locul de unde a fost „maturat” de suvoaie si furtuni. Pentru el miscarea e esentiala, iar maratonul e o nimica toata.
Oamenii de stiinta au incercat sa-i prinda, insa nu au putut sa se apropie de ei din cauza fluxul de apa foarte puternic din aval. Totusi, cativa pestisori au fost prinsi si li s-au dat alge, pe care le-au mancat, apoi au „escaladat” fara probleme cutia de plexiglas in care erau pusi cand s-a simulat un flux de apa puternic. Nu se stie clar care dintre comportamente a aparut primul: mancatul sau cataratul…
No comments:
Post a Comment