Le-am observat pe la biserici sau manastiri si ne-au impresionat de prima data cand le-am admirat. Exista foarte multe variante in prezent, moderne sau traditionale, toate avand un numitor comun: originalitatea si designul impecabil. Vitraliile sunt niste tipuri speciale de geam, o compozitie decorativa din bucatele de sticla colorata, care sunt organizate fie simetric, fie asimetric si legate cu retele de plumb. Ele se monteaza in lemnul usilor sau geamurilor si sunt rezistente in timp, se intretin usor, protejeaza incaperile de radiatiilor solare si ofera un spectacol inedit atunci cand lumina patrunde prin fiecare bucatica de geam.
De-a lungul timpului, vitraliile au evoluat din punctul de vedere al tehnicilor folosite, asa ca astazi avem vitralii Tifanny obtinute prin metode de lucru inovative, inventate de Louis Confort Tiffany. Desenele sunt detaliate mult mai complex, timpul de obtinere a unui model e mult mai mare in cazul vitralii Tifanny decat in cazul vitralii traditionale. Rezistenta e si ea mai mare, aspectul si designul sunt deosebite, iar gradul de lumina care patrunde prin fiecare bucatica de sticla este mai mic in comparatie cu geamurile obisnuite. Pentru obtinerea vitralii Tifanny se incepe prin numerotarea bucatilor de sticla si culorilor, se copiaza pe carton designul, se decupeaza sabloanele si se aranjeaza in functie de culori. Sticla se va aseza apoi pe sabloane, se infoliaza, se cositoresc fetele, se slefuiesc, se coloreaza, se obtine legatura lor prin retelele de plumb si vitraliul este gata.
Tehnica Tiffany are multiple avantaje, printre care creativitatea mare obtinuta, modele diferite, materialele cu care se lucreaza nu sunt toxice, taierea sticlei este mai simpla, nu trebuie cementat produsul obtinut pe vitraliu, nu exista nevoia de sustinere in rama si se pot realiza chiar si corpuri de iluminat Lampi Tiffany, care rezista foarte bine odata cu trecerea timpului, sunt usor de intretinut si de reparat la nevoie.
No comments:
Post a Comment