Inteligenţa înţeleasă greşit

O dată pe an mă mai uit şi eu la televizor. De data asta mi-a fost dat să văd emisiunea “Te pui cu blondele” de pe Antena 1.

Emisiunea pune un tarzan(altfel nu pot să-i spun după cum se comportă) faţă în faţa cu un grup de blonde. Există mai multe runde, la fiecare rundă se pun întrebări din diverse domenii iar pentru fiecare blondă care greşeşte răspunsul, respectivu’ ia o anumită sumă de bani dacă răspunde corect.

Şi când o face, începe să facă mişto de inteligenţa blondelor, iar aici apare greşeala pentru că un om inteligent nu e cel care ştie când se scobeşte vecinul lui în nas sau câte cutii de prezervative folosea Napoleon pe săptămână. Un om de afaceri făcea o afirmaţie foarte interesantă. Zicea el: “ştii cu cât l-aş plăti pe cel care a câştigat la ‘vrei să fii miliardar’? cu 300 de dolari. Dar nu pe luna, ci în total, pe viaţă. Cam atâta costă o enciclopedie, şi dacă mă gândesc bine, s-ar putea să-l plătesc prea bine”.

A fi inteligent nu înseamnă a ţine minte o grămadă de date şi evenimente, înseamnă a ştii să te foloseşti de ce ai în jur. Einstein uita deseori lucruri, cu toate astea era un geniu. Nu cunoştea multe date, dar ştia să le ia din tabele. Spunea “de ce să-mi încarc memoria cu lucruri pe care le pot afla oricând”?. Aici găsiţi alte lucruri foarte interesante despre Einstein.

Majoritatea blondelor invitate la emisiune ocupă funcţii importante, cum ar fi cea de manager, director, medic, dar cu toate astea sunt luate peste picioar de către participanţi. De ce? Presupun că asta se vrea, să se creeze circ, pentru a se face audienţă. Dacă nu e asta, atunci e prostie pură. Pentru că inteligenţa nu e sinonimă cu capacitatea de a memora!

Papagalul nu înţelege ce spune, dar poate s-o spună absolut corect, cu pronunţia corespunzătoare. Poţi să-l înveţi orice vrei, dar un papagal nu e inteligent.

No comments:

Post a Comment