O lecţie tragică de istorie

Anul 1609 a reprezentat un an dramatic pentru coloniştii din Statele Unite ale Americii care au rămas fără mâncare şi au fost nevoiţi pentru a supravieţui să aleagă canibalismul. Condiţia umană i-a adus la limita civilizaţiei şi a propriei conştiinţe. Aceştia mâncau morţii şi pentru a-i conserva îi îngropau din nou.

Nu ştiu ce ar fi făcut orice altă persoană în locul lor, ce ar fi ales. Instictul de supravieţuire este puternic în fiecare individ atunci când atinge pragul de jos al umanităţii. Aceasta este o bucăţică de istorie pe care până acum nu am ştiut-o. Probabil că mai sunt multe alte părţi din istorie pe care nu le ştim sau care le cunoaştem denaturat. Istoria este mereu scrisă de câştigători sau de o viziune unilaterală.

În 1610 au mai supravieţuit doar 300 de colonişti. Este foarte trist că eforturile lor au presupus degradarea umană. Este oare înjositor să mănânci câini, pielea pantofilor şi morţi pentru a supravieţui?! Sau sunt mai înjositori cei care nu le-au mai furnizat alimente şi i-au lăsat să recurgă la astfel de alegeri?! Cel mai probabil acesta nu este un caz izolat. Din păcate au fost multe alte astfel de evenimente de care nu am aflat.

Noi nu putem judeca istoria, nu suntem îndreptăţiţi pentru a face acest lucru. Noi putem doar să luăm aminte.

No comments:

Post a Comment