Alimentatia in timpul sarcinii


O alimentatie sanatoasa pe tot parcursul sarcinii poate face ca aceasta perioada sa fie una mult mai usoara si fara complicatii, dar creste si sansele ca viitorul bebelus sa fie sanatos atunci cand se naste. Foarte important este ca alimentatia sa acopere atat nevoile nutritionale ale dumneavoastra, cat si pe cele ale bebelusului.

Greutatea in timpul sarcinii

Desi pare greu de crezut, multe dintre femei isi incep sarcina cu o usoara scadere in greutate, datorata activitatii intense a metabolismului. Cresterea in greutate a gravidei, din primul trimestru, apare in urma depozitelor adipoase. Este foarte important sa nu luati in greutate mai mult de 12 - 15 kilograme in perioada sarcinii, iar medicii recomanda sa mancati mai degraba de 2 ori mai consistent decat de 2 ori mai mult. Aceasta greutate recomandata de 12 – 15 kilograme nu este una fixa, deoarece depinde foarte mult de constitutia dumneavoastra de dinainte sa ramaneti insarcinata.

Astfel, daca sunteti o persoana slaba, medicul va va recomanda sa luati in greutate mai mult, pentru a crea un mediu propice de crestere a fatului. Daca aveati o greutate un pic mai mare inainte de sarcina, medicul va va recomanda sa nu luati foarte multe kilograme in plus pentru a evita complicatiile. Nu trebuie sa va speriati daca, spre finalul sarcinii, greutatea dumneavoastra se va mari repede, deoarece fatul va creste foarte mult in aceasta perioada.

Alimente nerecomandate

Multe femei au impresia ca placenta joaca rolul unei bariere ce are scopul de a proteja fatul de substantele sau alimentele nocive pe care le consuma mama, insa, in realitate, tot ce se consuma ajunge intr-o proportie mai mica sau mai mare direct la fat. Astfel, este necesar ca viitoarele mamici sa fie foarte atente la ce alimentatie au pe durata sarcinii si, de asemeni, ce substante nocive consuma. O lista de alimente care trebuiesc evitate sau consumate cu prudenta sunt:
  • produsele fast-food;
  • carnea de vita, porc, pui sau peste atunci cand nu sunt fierte suficient de mult.
  • Produsele lactate nepasteurizate precum branza feta, Roquefort etc.
  • Sucuri nepasteurizate;
  • Legumele ce sunt culese verzi si apoi coapte;
Puteti discuta mai multe despre alimentatia in sarcina cu alte gravide sau mamici pe forumul 7 pitici.

Un model de alimentatie in timpul sarcinii

Medicii recomanda sa fie consumate aproximativ 4 mese in timpul sarcinii, pentru a evita oboseala sau senzatia de foame. De asemeni, este foarte important sa nu sariti peste micul dejun si sa incercati sa mancati cat mai echilibrat si cat mai variat in fiecare zi. Pentru a avea o alimentatie cat mai echilibrata, puteti combina, in fiecare zi, cel putin 5 fructe si legume, pe langa produsele bogate in amidon precum orez, cartofi, cereale. De asemeni, puteti consuma si 3 produse lactate la doua dintre cele patru mese, si puteti opta si pentru carne la una dintre mese.

In ceea ce priveste bauturile, este foarte important sa consumati cel putin 1,5 litri de apa zilnic. Incercati sa nu faceti un exces al consumului de cafea (maxim 3 cani pe zi), si, de asemeni, incercati sa evitati bauturile cu acid. Bauturile cu alcool nici nu intra in discutie, acestea fiind, pur si simplu, interzise pe toata perioada sarcinii.

No comments:

Post a Comment