Puteri neobisnuite date de mutatii genetice rare

Rezistenta la HIV. Sunt multe lucruri care pot pune capat vietii pe Terra, de la razboaie nucleare, arme biologice, asteroizi, schimbari dramatice de climat. Cea mai infricosatoare modalitate prin care putem pieri este cea in care este implicat un super-virus foarte virulent.

Daca s-ar confrunta cu o astfel de catastrofa, omenirea ar fi decimata, sansele de supravietuire fiind doar de partea celor cu imunitate mai deosebita. Din fericire, oamenii sunt rezistenti la anumite boli, unii fiind mai norocosi sa aiba si anumite mutatii care-i fac „super-imuni”. Sa luam de exemplu HIV. Unii indivizi au norocul sa aiba o mutatie genetica ce determina anihilarea copiei proteinei CCR5, o „usita” pe care HIV o exploateaza si reuseste sa intre in celulele umane si sa porneasca razboiul impotriva noastra. Asa ca oamenii fara proteina asta nu au cum sa se infecteze cu HIV. Acestea fiind zise, oamenii de stiinta cred ca norocosii au mai mult decat un sistem imunitar perfect. Unii care au avut aceasta mutatie au murit totusi din cauza SIDA…

Problema e ca unele variante de HIV au reusit sa fie mai destepte decat organismul nostru si sa foloseasca alte proteine pentru a intra in celule. De aceea un virus este ceva care te sperie si iti da fiori ori de cate ori ii auzi numele pronuntat. Indivizii cu doua copii ale acestei gene „supranaturale” sunt si mai rezistenti la HIV. In prezent, vorbim doar de 1% dintre caucazieni si de sub 0.7% in cazul celorlalte etnii.

No comments:

Post a Comment