Cum si ce transmitem prin radio

Jurnalismul de radio se sprijina pe urmatoarele principii in redactarea materialelor: sa se scrie simplu (dar nu simplist), clar, concis si direct, adica explicit, sa se scrie in limbajul de fiecare zi, asa cum se vorbeste in mod obisnuit, ocolindu-se insa familiarismele si jargonul. Se vor evita formularile pretioase sau gongorice, stilul oficial, administrativ etc. Daca informatia cuprinsa intr-un document oficial urmeaza sa fie inclusa intr-o stire la radio sau comentariu, ea va fi transpusa in limbaj colocvial. Destinata initial ochiului, ea va fi rescrisa astfel incat sa se adreseze auzului.

O buna metoda de redactare pentru audio-vizual consta in a se rosti propozitiile mai intai cu voce tare, pentru ca apoi sa fie notate. Verificarea calitatii auditive a unui text se face in acelasi fel : prin citire cu voce tare. In plus, chiar daca vorbim de radio Blaj sau de un radio national, trebuie sa se foloseasca propozitii si fraze scurte, evitandu-se constructiile arborescente, greoaie. Pe de alta parte, informatia trebuie sa fie ordonata in mod logic, firesc si usor de urmarit. Finalmente trebuie sa se renunte la detaliile si cuvintele inutile si sa se armonizeze relatia dintre cuvant si imagine, aici in cazul stirilor date si pe tv. Ce reguli trebuie insa respectate atunci cand vorbim de radio Blaj? Este simplu iar aici venim cu exemplificari: cand numele unei persoane apare pentru prima data in textul rostit, specificati titlul, functia, gradul ori calitatea sa in raport cu subiectul sau tema materialului. Prezentarea poate fi verbala sau subtitrata. Spre deosebire de presa scrisa, unde succesiunea uzuala este nume - functie, , in audio-vizual ordinea se inverseaza de obicei, fiind, functie – nume.

Atunci cand vorbim de sigle sau de acronime, cele notorii vor fi rostite ca atare : ONU, NATO, CDR, PNt-CD, PDSR etc. Numele unor organizatii sau institutii mai putin cunoscute vor fi redate integral, eventual cu adaugarea acronimului, pentru a putea fi reluat astfel mai departe in text: Departamentul Administratiei Publice Locale (DAPL, rostit de-a-pe-le. Si ca ultim truc, in radio Blaj, trebuie evitate numerele, deoarece acestea nu vor fi retinute nicicum si ne fura si din valoarea stirii.

No comments:

Post a Comment