Tipuri de jurnalism si atuurile lor

Modul diferit de transmitere a unui text, in formascrisa (carte, ziar etc.) sau vorbita ( prin radio, ori prin televiziune etc.), influenteaza foarte mult receptarea sa. in consecinta, jurnalismul trebuie sa isi adapteze stilul si organizarea informatiei, in conformitate cu particularitatile concrete ale canalului de comunicare ales.

Cei care au experienta din zona Transilvaniei, ca si jurnalisti, stiu deja cum se fabrica acele stiri online Alba, cei care nu - au la dispozitie foarte multe materiale, ca sa invete, cat si exemple de jurnalisti profesionisti. Prin urmare, la redactarea textelor pentru televiziune - stiri, reportaje etc. – trebuie sa se tina seama de trasaturile specifice ale acestui mediu. Avand in vedere ca cititorul unei pagini tiparite isi stabileste singur ritmul lecturii in functie de dificultatea textului, de cunostintele sale, de starea sa de oboseala etc, acesta are la dispozitie mai mult timp dar si spatiu. El poate sa reia o fraza sau un pasaj, daca nu a inteles dar se poate si opri pentru a se gandi asupra unei idei, pentru a comenta sau poate sa intrerupa complet lectura.

Telespectatorul nu are asemenea posibilitati. Mesajul audio – vizual soseste in flux continuu ; ceea ce nu se intelege in momentul difuzarii ramane o informatie pierduta si mai mult decat atat ea poate sa fie inteleasa si gresit. In stiri online Alba, avem si un foarte mare avantaj si anume acela ca difuzand informatii de calitate, putem atrage cititorii tot mai mult, deoarece oamenii cauta informatii, sunt chiar flamanzi si doresc sa fie cat mai bine si mai mult informati. Pe de alta parte insa jurnalismul online poate sa fie si jurnalismul adresat cititorilor harnici, a oamenilor cu initiativa, avand in vedere ca necesita vointa sa cauti ceva anume. Jurnalismul TV este adresat mai mult oamenilor lenesi, la polul opus, ceea ce il face sa aiba si un rating mult mai ridicat.

No comments:

Post a Comment