Ursitoarele moderne

Ursitoarele sunt considerate de unii ca fiind doar personaje rupte din basm, care scriu in Cartea sortii destinul fiecarui nou-nascut. Pentru  multi romani insa, ursitoarele sunt 3 zane bune care, in prima saptamana de viata a fiecarui copil, sosesc si ii prevestesc cum ii va fi viata. Legenda spune ca ursitoarele  vin doar in noptile impare, atunci cand nu le vede nimeni.
In ‘Ursitorile”, marele poet Mihai Eminescu descrie cu o sensibilitate aparte momentul in care ursitoarele vin la capataiul nou-nascutilor:
“Ele-s ursitorile
Rumene ca zorile,
Si usoare calca,slabe,
Pietre scumpe-n mii de boabe
Pe-a lor valuri sunt podoabe.
Si prin panze stravezie,
A lor glezne stravezie,
Nu s-ating nici de pamant,
Ci se leagana de vant,
Caci usor de mani se prind,
Trag un dant si mi-l intind,
Leaganul inconjurand
Si,din gura cuvantand,
Cuvantand cuvinte rare
Ca niste margaritare……..”

Ce versuri dulci pentru trei femei in egala masura de frumoase si ale caror urari sunt menite sa deschisa o cale frumoasa si curata in viata celui abia nascut. Dar timpul modern si-a spus cuvantul si in ziua de azi ursitoarele, odinioara aproape uitate, au revenit la viata pentru a aduce din nou bucurie in sufletele parintilor dornici ca odraslele lor sa aiba o viata incarcata de bucurie si sanatate.
In ziua de azi ursitoarele sunt mai usor de gasit avand in vedere ca si-au tras telefon, pagina de internet si sunt disponibile zi si noapte pentru a veni la petrecerea de botez a celui mic.
Ele vin si aduc daruri dintre cele mai bogate cu seminte de mac pentru nopti linistite, seminte de grau pentru bogatie si boabe rotunjoare de orez pentru noroc. Tot ele mai ofera uneori si pene albe, simbol al mersului usor dar si uleiul ce te ridica deasupra tuturor relelor iar aghiasma este si ea nelipsita din „arsenalul” ursitoarelor.
Iar daca nu ma credeti am gasit fotografii care sa dovedeasca ce v-am spus aici.

No comments:

Post a Comment