Societati secrete - franc - masoneria

Franc - masoneria s-a constituit initial ca o asociatei a constructorilor liberi, adica scutiti de majoritatea darilor feudale. Ei erau edificatori de biserici care si-au pastrat pana in prezent denumirea. Adica in egleza se numeau Free Mason, in italiana se numeau liberi muratori, in germana se numeau freimauer insa toate insemnau unul si acelas lucru si anume liberi constructori, liberi zidari, de biserici care nu plateau darile catre stat deoarece ei construiau, cladeau, ridicau si erau din acets motiv scutiti de dari si de servituti.

Prin secolul al unsprezecelea breslele de mestesugari, urmase ale stravechilor colegii romane, aveau o organizare destul de riguroasa aceasta fiind centrata in jurul ideii de pastrare a secretului profesional. Fiecare breasla constituia un fel de societate secreta cu ritualuri, imbinand simbolurile biblice cu rudimente pagane. Aveau un limbaj secret, semne si parole de recunoastere, precum si vestimentatie speciala.

Constructorii de edificii  religioase alcatuiau doar una din multiplele asociatii mestesugaresti. Situatia lor speciala, de oameni liberi, se datora mai ales stransei relatii cu clerul, caci primii maestri constructori ai Evului  Mediu au fost  calugari.
Intaia atestare certa privind capacitatea de organizare a breslelor constructorilor ne-a fost data chiar mai devreme, inca din secolul a zecelea. Chiar un rege englez, pe numele sau Athelstan, le ofera mari privilegii mai ales zidarilor liberi iar fratele sau Edwin ajunge seful acestora, capatenia lor, numit Mare Maestru sau Mare Mester. In anul 926 organizatiilor constructorilor se intalnesc la York si redacteaza prima constitutie profesionala liberala. De atunci Yorkul a ramas centrul traditional, emblema masoneriei engleze. Ca mari mesteri se vor succede multe personalitati celebre ale regatului britanic, de exemplu arhiepiscopul de Canterbury, in anul 960 iar in anul 1041 chiar regele Edward Confesorul.

In secolul al treisprezecilea odata cu aparitia stilului gotic si cu explozia modei catedralelor, numarul calfelor si al ucenicilor devine atat de mare incat depaseste cinul calugaresc. Laicii incep sa capete preponderenta in bresle si apar primii maestri constructori mireni. Acestia, laicii, raman insa grupati in jurul ordinelor calugaresti, mai ales in jurul ordinelor Templierilor.
In istoria Masoneriei, Templierii joaca un rol fundamental. trebuie stiut ca ei erau calugari cavaleri care care aveau initial misiunea de proteja drumurile pelerinilor catre Ierusalem, cat si de a pazi zona Sfantului Mormant.
Din necesitati de lupta contra musulmanilor, Ordinul capata o organizare execptionala in epoca, disciplina redutabila, uniforma proprie, teritorii autonome, impartite in regiuni, un cod etic propriu, o simbolistica aparte precum si parole speciale pentru a se recunoaste intre dusmani. Seful lor era Marele Maestru, ei posedau o ierarhie militara, bine pusa la punct.
Se pare ca templierii sunt adevaratii vinovati de aparitia primei forme de Franc Masonerie, asa numita masoneira operativa, care grupa mestesugarii constructori intr-o asociatie de tip secret. Lucrurile s-ar fi intamplat cam asa: Dupa distrugerea ordinului Templierilor, Mestesugarii constructori afiliati nu au suferit repercusiuni.
Ei s-au regrupat in jurul cavalerilor Ioaniti, pastrandu-si privilegiile. Au preluat insa cea mai mare parte din ierarhia, ritualul cat si legendele Templierilor.  Chiar si astazi initierea in gradul 30 din ierarhia masonica scotiana perpetueaza amintirea Cavalerilor Templieri, insa si dorinta de razbunare.

Pe de alta parte multi cavaleri Templieri si-au cautat scaparea deghizandu-se in mestesugari constructori si intrand in breasla masonieriei. Acest fapt a avut un efect neasteptat si anume franc masoneria a primit o infuzie de sange nobil, care i-a creat o traditie aparte. Asa se explica de ce, mult mai tarziu nobilii englezi, se vor afilia franc masonilor.

No comments:

Post a Comment