Ce tipuri de reportaje intalnim in ziare Cugir

Spre deosebire de „materialul produs”, relatarea de stiri din ziare Cugir nu contine inserturi de niciun fel. Este un text prezentat in definitiv de cineva. Acest gen publicistic este cel mai intalnit in corespondentele radiofonice de cele mai multe ori, transmise prin telefon sau circuit special. Relatarile pot fi prezente atat in emisiunile de tip magazin, cat si in rubrici, ele fiind des introduse de catre prezentator. Durata relatarilor nu este limitata, ea are in general cam aceleasi dimensiuni ca si materialele produse.

Dar trebuie tinut cont de faptul ca aceste texte, care sunt prezentate de catre un singur prezentator si nu contin zgomote de fond sau alte inregistrari la fata locului au o putere de atractie mult mai limitata asupra ascultatorilor. Ca atare, intotdeauna se va incerca sa se acorde prioritate unui material produs fata de o relatare simpla. In cadrul stirilor prezente in ziare Cugir, putem intalni insa de cele mai multe ori reportaje, acestea fiind extrem de diverse. Iata, conform teoriilor ce fel pot fi reportajele: dupa tematica avem reportaj politic, social, cultural, economic, sportiv, de investigatie, de razboi, de divertisment, sau reportaj special. Reportajele tematice sunt difuzate in emisiuni specifice, in buletinele de stiri, sau in emisiuni de actualitate. Dupa mesajul pe care il transmite avem reportaj informativ (acesta transmite desigur informatii) – are scopul de a informa ascultatorul, este scurt si dinamic, este cel mai folosit tip de reportaj in buletinele de stiri. Avem apoi reportaj afectiv (transmite efectiv stirea) – acesta are si rolul de a transmite o anumita stare, are o durata mai mare decat cel informativ, adesea este sustinut de muzica si sunete de fond.

Mai avem si reportaj interpretativ – care ajuta ascultatorul sa interpreteze informatiile primite, include opinii ale specialistilor. Reportajul de personalitate este cel care transmite informatii despre personalitatea interlocutorului. Desigur mult cititele reportaje de atmosfera. Un reportaj de atmosfera descrie atmosfera in care s-a desfasurat un eveniment anume si ultimul gen este reportajul de analiza care transmite un punct de vedere al unei persoane.

No comments:

Post a Comment