Regulile de baza in futsal

La fel ca si in fotbalul de camp, regulile jocului de futsal sunt foarte clare si pentru ca jocul si-a cucerit o pozitie foarte buna intre sporturile de echipa in multe tari europene si nu numai, este bine ca aceste reguli sa fie cunoscute si publicului larg. Futsalul se joaca pe un teren marcat, ale carui dimensiuni in cadrul competitiilor sunt cuprinse intre 38-42 m in lungime si 18-25 m latime. Poarta are o latime de 3 metri si o inaltime de doi metri. Mingea cu care se joaca futsal este mai mica decat cea de fotbal, ceea ce incurajeaza pasele si jocul foarte activ si rapid. De asemenea, o minge mai mica are un ricoseu cu 30% mai mic decat cel al mingiei care se foloseste in jocul de fotbal. In principiu, dimensiunie mingiei de futsal are o circumferinta ce poate fi cuprinsa intre 62 si 64 de cm.

Echipele in jocul de futsal sunt formate din cinci jucatori, inclusiv portarul. Pot fi folositi intr-un meci maxim 12 jucatori, si nu exista nicio durata impusa de joc pentru un jucator. Schimbarile se pot face oricand pe durata jocului, fara sa se impuna oprirea acestuia, acesta fiind probabil singura ocazie cu care cronometrul nu se opreste in timpul meciurilor de futsal. In restul situatiilor, meciul se opreste ori de cate ori mingea nu se afla in joc (gol, corner, fault etc), aceasta insemnand ca cele doua reprize de joc – a cate 20 de minute fiecare – se contorizeaza in timp real, adica durata efectiva in care se joaca. Pauza dintre cele doua reprize dureaza 15 minute. 

Pe de alta parte, spre deosebire de jocul de fotbal, in futsal se permite cate un time-out pentru fiecare echipa per repriza. Time-out-ul fiecarei echipe este de 30 de secunde, timp in care antrenorul poate da cateva indicatii importante, sau sa-si mobilizeze echipa.

No comments:

Post a Comment