Animale simpatice care au schimbat cursul istoriei

Elsa se duce in salbaticie. In 1956, George Adamson, o personalitate importanta din Kenya a fost atacat de lei. Leoaica ce a atacat a fost impuscata pe loc. Cand a aflat ca leoaica isi proteja puii, el i-a luat acasa si i-a ingrijit cu sotia sa pana au fos dusi la o gradina zoologica. Doi leuti au fost dati la zoo, dar Elsa, al treilea puiut nu a putut parasi familia pentru ca ii era foarte drag lui Joy. Desi era imposibil de acceptat sa tii un leu ca animal de casa, sotii milosi l-au crescut si a devenit parte din familie.

Pe la trei ani deja leutul era puternic si era pregatit sa-si caute singur prada, asa ca familia adoptia l-a dus intr-o rezervatie din Kenya si l-a invatat sa vaneze. De atunci, Elsa a trait in salbaticie si mai era vizitata de familie din cand in cand. In 1961 femela s-a imbolnavit si a murit. Imediat dupa, Joy, capul familiei, a scris o carte Born Free, unde a spus toata povestea Elsei. Cartea s-a vandut imediat in mii de exemplare, 24 de limbi, a fost chiar si ecranizata. Toata lumea a privit altfel leii, le-a respectat viata si i-a lasat sa si-o desfasoare in libertate, in salbaticie. George a devenit trainer pentru leii din captivitate si i-a invatat cum sa supravietuiasca. Ultimul din miliarde. Septembrie, 1, 1914, porumbelul calator Martha a murit in cusca sa la Zoo Cincinnati la 29 de ani. Nu a plans-o nimeni, dar o tara intreaga a fost trista. Botezata dupa nevasta lui George Washington, Martha, porumbita era ultimul porumbel calator care supravietuise. In America de Nord erau pe la 1860 mai mult de cateva miliarde de porumbei zburatori. Bataile aripilor lor puteau determina schimbari in atmosfera, iar daca zburau toti in dreptul soarelui, pe Pamant era eclipsa.

Au inceput insa sa fie vanati si s-au imputinat imediat, iar cu moartea Marthei intreaga specie a disparut. Martha s-a nascut in captivitate si a fost dus la Zoo Cincinnati in 1902. Imediat dupa ce a murit in captivitate, corpul porumbitei a fost inghetat rapid si dus la Smithsonian Museum. Soarecele-cerb, un purtator al bolii Lyme, a inceput sa faca ravagii dupa ce nu a mai fost mancat de porumbeii calatori. Astazi, multe legi incearca sa previna disparitia unor specii de pasari si chiar sunt voci care sustin ca se incearca clonarea Marthei pentru a se reinvia specia…

No comments:

Post a Comment