Lucruri incredibile pe care stiinta le face cu ajutorul sunetului

Tranformarea corpului uman intr-un microfon. Oamenii de stiinta de la Disney au reusit sa faca un dispozitiv ingenios care transforma corpul uman intr-un microfon. Numit Ishin-Den-Shin, dupa expresia japoneza care se refera la comunicarea fara a folosit cuvinte, intelegere mutuala, dispozitivul poate permite oamenilor sa transmita un mesaj doar prin atingerea celuilalt individ.

Dispozitivul are un microfon, la care persoana vorbeste, mesajul e stocat in calculator, apoi transformat in ultrasunete, care trec din microfonul din mana celuilalt in corpul sau. La atingerea unui corp sau obiect se produce un scurt camp electrostatic modulat care duce la aparitia unor vibratii foarte fine. Vibratia poate fi auzita daca cineva atinge urechea celuilalt. Spionaj. Cercetatorii de la MIT, Microsoft si Adobe au dezvoltat un algoritm care poate citi sunetele pasive de la obiecte fara viata in video. Algoritmul analizeaza vibratiile imperceptibile ale undelor sonore de pe suprafete si le face perceptibile urechii umane. Ca sa se auda bine, frameurile video pe secunda trebuie sa fie mai mari decat frecventa semnalului audio.

Asadar, cu ajutorul unei simple camere video putem determina cati oameni sunt in camera si genul lor. Noua tehnologie le vine manusa criminalistilor, spionilor si celor din departamentele de aparare. Cu o tehnologie asa de puternica nu va ramane decat sa indreptati camera inspre o fereastra si puteti sa stiti tot ce se petrece inauntru.

No comments:

Post a Comment