„Ascunzatori” post-apocaliptice ascunde in marile orase ale lumii (II)

Calea ferata din Bloomingdale. Daca v-ati intrebat vreodata cu vor arata plimbarile dintr-un loc in altul cand vine Sfarsitul, calea ferata din Bloomingdale din Chicago v-ar putea da o idee destul de buna. Aceasta cale ferata abandonata, lunga de aproape 3 kilometri este situata deasupra orasului aglomerat, pe o platforma. Dupa ce a fost lasata de izbeliste in 2001, calea ferata s-a transformat intr-un punct de atractie frecventat in special de ciclisti si alergatori. Iarna, amatorii de senzatii tari pot face schi fond chiar in mijlocul unui oras deosebit de aglomerat, cum este Chicago. Insa minunea nu va tine la nesfarsit, intrucat exista proiecte de transformare a locului intr-un parc modern, numai bun pentru plimbari.
Turnul lui David. Centro Financiero Confinanzas din Caracas este un zgarie-nori neterminat. Constructia sa a inceput in 1990, insa dupa patru ani lucrarile s-au oprit din cauza unei crize financiare. Desi ale heliport, ii lipsesc dotarile interioare si exterioare: nu are geamuri, lift, utilitati. Din 1990, aceasta cladire parasita a fost casa a peste 3.000 de oameni, fiind considerata cea mai mare cladire dezafectata din lume. Motocicletele sunt folosite pentru a urca turistii pana la etajul 10, iar de acolo, pana la etajul 28, se merge pe scari. Se poate ajunge pana la ultimul etaj, dar e mai greu. Oamenii care locuiesc acolo au in general o reputatie proasta, de outsideri si se descurca destul de greu.
Insurgentes 300 din Mexico City. Cladirea a pornit un „razboi” cu fortele naturii si nu se poate spune ca a iesit invingatoare. Poreclita „Canada”, cladirea pare o ruina daca e sa ne luam dupa geamurile sparte si fatada coscovita, insa in interior a fost folosita de profesori de dans, criminali sau pentru imprimante de mari dimensiuni. Odata, cladirea a adapostit 420 de birouri, insa intre timp jumatate dintre ele au fost convertite in case de locuit. Cladirea are o inclinare de 10 grade din cauza cutremurului din 1985. Autoritatile au ordonat evacuarea oamenilor care stateau acolo, insa ei s-au incapatanat sa o repare vreme de mai bine de 30 de ani.

1 comment: