Parinti model vs parinti atipici

Daca intelegem bine marturiile celor care au avut parte de o copilarie idilica, e un noroc sa te nasti din parinti insignifianti: nici un model de depasit sau de implinit; nimic care sa te abata de la folosirea, in tihna, a tuturor puterilor tale. Pe de alta parte daca luam exemplele copiilor care nu au avut parte de parinti atat de idilici se prea poate sa reusim sa intelegem si reversul medaliei.

Ceea ce se numeste in zilele noastre o personalitate puternica este adesea un individ de sex masculin, imbecil zgomotos, care nu admite replica si care este capabil sa-si rezume pozitia in trei puncte la sfarsitul unei conversatii sau sa ruleze un 4x4 prin Paris. Ne e greu sa consideram aparitia femeilor de acelasi gen drept semnul unui progres al moravurilor dar ne inselam, fara-ndoiala. Parintii totusi - cel putin dupa cum mi se pare mie - sunt cei mai copii dintre copii, asta pentru ca cei mai multi dintre ei nu stiu cum sa se poarte cu cei mici si in nici un caz cu adolescentii. Uita ca si au fost tineri parca si desigur uita ca viata trebuie luata si in gluma. Iata ce ne spune site-ul perfecte.ro ca nu ar trebui niciodata sa il faci pe un copil sa faca, indoferent ca esti un parinte model, serios sau unul atipic, mai zurliu: nu trebuie niciodata sa il faci sa minta pentru tine - copilul va deprinde astfel minciuna si se va specializa in acest domeniu, ceea ce inseamna ca nu va deveni un om tocmai bun nu il obliga niciodata sa manace tot - daca nu manaca inseasmna ca nu ii este foame - copii isi respecta mai mult decat oamenii instinctele si pornirile, asadar daca simte ca ii este foame - cu siguranta va cere mancare. sa nu-l obligi niciodata sa fie ceea ce nu este - adica daca micutul tau este mai rebel din fire, nu il obliga sa se poarte ca si un copil cuminte, lipsit de energie daca il pui sa isi ceara scuze asigura-te ca i-ai explicat bine de ce a gresit daca nu este pregatat nu il lasa pe micutul tau sa doarma sigur, in nici un caz nu il obliga sa stea cu lumana inchisa nu il forta sa salute strainii - indiferent cat de prietenosi ar parea ei.

Atunci cand copilul tau nu poate sa suporte alt copil, nu il forta sa devina prieten cu el mai ales pentru ca in primul rand nu ii vei respecta dorintele si in al doilea rand, simte el ceva, daca n il vrea pe copilul ala uracios in preajma sa. sa tina regim sau sa renunte la alimente diverse nu este un lucru pe care copilul tau trebuie sa il faca. iar daca te-ai gandit vreodata ca trebuie sa il obligi sa faca ceva, orice - ceea ce tie ti-ar placea si lui nu, mai bine ia-ti gandul. si o ultima chestiune: daca vrei sa iti lasi copilul peste noapte la cineva asigura-te ca si el vrea asta, copii care nu sunt familiarizati cu unele locuri se pot simti abandonati atunci cand sunt lasati acolo.

No comments:

Post a Comment